Ülestõusmispühad

Ülestõusmispühad!

Ülestõusmispühad ehk lihavõttepühad ehk lihavõtted ehk paasapühad – heal lapsel mitu nime, kuid tänapäeval nimetavad paljud seda püha munadepühaks. Ülestõusmispühad on kristluses liikuvad pühad, mis algavad esimesel täiskuu pühapäeval pärast kevadist pööripäeva. Pühad mälestavad Jeesus Kristuse surnuist ülestõusmist pärast ristilöömist. Samale ajale jääb ka maausuliste kiigepüha ehk munapüha.

Ülestõusmispühad on tänapäeval tugevalt kommertsialiseerunud, mistõttu sageli kõneldakse pigem lihavõtte- või munadepühadest, pööramata nende kristlikule taustale erilist tähelepanu.

Ülestõusmispühade ehk munadepühadega seostub komme värvida mune, neid üksteisele kinkida ja koksida – võidab see, kelle muna jääb terveks. Munade värvimise tava päritolu kohta on erinevaid seletusi, täpne algus on teadmata. Ilmselt seostub see paastu lõppemise ja viljakusmaagiaga. Lastele räägitakse lihavõttepühade ajal lihavõttejänesest, kes peidab öösel majja või aeda mune või maiustusi. Tänapäeval on pühade ajal populaarsed šokolaadimunad.

Räägime lähemalt aga munade värvimisest. Tänapäeval on munade värvimiseks võimalusi mitmeid ja mitmeid, kuid tänases postituses tutvustame Teile, kuidas värvida mune looduslikult.

Munade värvimiseks looduslike vahenditega sobib peaaegu kõik, mis pere köögikapis asub ning ka see, mis enamasti toidutegemisel üle jääb: näiteks porgandipealsed, peedikoored, sibulakoored ja palju muud. Lase ainult fantaasial lennata.

Lilla

Viilutatud peet või ½ tassi greibimahla kontsentraati, millesse panna muna ligunema.

Purustatud mustikad annavad ilusa lilla, kuid munad tuleb jätta värvileotisse üsna pikaks ajaks ning hiljem ei tohi mune loputada. Lilla värvuse saab ka nii, kui leotada keedetud mune ööpäev läbi vees, kuhu on enne pandud siniseid õisi.

Pruunikaslilla värvi annab munade keetmine hästi kanges naistepunatees. Kui naistepuna ümber muna mähkida, võib saada omapärase “kärbsemusta” tulemuse.

Kollane

Leota mune tassis kuumas vees, millesse on pandud 1-1½ tl kurkumijuure (kollane ingver) pulbrit ja ½ tl äädikat; kuivatatud saialilled ning kollase karikakra õielehed annavad sidrunkollase värvuse.

Sinine

1 tass konserveeritud mustikaid (siirupiga) või kukemarju (kasvavad rabas ja on täiesti söödavad ning väärtuslikud ka hoidiseks), muna asetada ligunema.

Purustatud punane kapsas, millele on lisatud nii palju vett, et see muutuks ühtlaseks massiks, sobib samuti. Punane kapsas on tuntud ka indikaatorina, seda on võimalik muuta heledamaks ja tumedamaks. Sinakaid toone annavad ka näiteks mustika-, mustasõstra- (veidi punakama varjundiga) ja toompihlakamoos, kui muna nende kangesse leotisse likku panna.

Punane

1 tass konserveeritud kirsse püreestada ja muna asetada ligunema. Punast värvi saab ka nii, kui eemaldada punaste sibulate koor ning keeta mune nendega koos ½-1 tundi. Mida kauem keeta, seda tumedamaks muutub värv.

Punast värvi annavad jõhvikad ja külmutatud vaarikad, kuivatatud hibiski (nn toakask) õielehed ning madarajuured. Viimastest on kõige paremad vanad, mitte noored ebaühtlaselt kõverad juured, mida on raske vastu munakoort hõõruda. Kõige parema tulemuse annavad need juured kuivatatult.

Oranž

Kollase sibula koored ja paprika.

Kahvatulillast roosani

Punane kapsas, peedikoored, mustikad, greibi- ja granaatõunamahl.

Punakaspruun

Kohvi ja musta tee leotised. 1 sl kohvi ja ½ tl äädikat. Mida kangem on kohv, seda tumedam pruun.

Peedikoored – olge ettevaatlik, et ei pritsiks vett muna pinnale, muidu tekib parkunud värv.

Paakspuu koore pealmine osa (lihtne kätte saada kuivanud okstelt puruna kraapides).

Sügavpruun

Hikkoripuu ja kreeka pähklipuu purustatud koor ja purustatud lepakäbid.

Roosa

Purustatud vaarikad annavad nõrgema värvi. Munad peavad olema enne keedetud ning roosa värv antakse neile värvileotises. Hiljem ei või mune loputada, muidu muutub värv hallikaks.

Roheline

Värvige munad enne kollaseks, siis siniseks. Lisage lilledega siniseks värvitud veele ½ tl söögisoodat, enne kui mune leotama asute. Rohelist annavad ka spinatilehed, mis tuleb asetada vastu munakoort enne muna värvimist, samuti kollased õunakoored.

Traditsiooniline magustoit Ülestõusmispühadeks on kindlasti Pasha. Jagame Teiega mõnusalt rammusa ja kreemja Pasha retsepti. Pasha tuleks valmis teha 1-2 päeva ennem serveerimist. 

Vaja läheb: 

RETSEPT 8 portsjonile

                                           

0.75 dl

Brändi

                                          

150 g

kuivatatud puuviljad

                                          

800 g

Kohupiim

                                          

2 tk

Kõvaks keedetud munakollane

                                          

100 g

Või

                                          

2 -2.5 dl

Suhkur

                                          

2 dl

Hapukoor

                                          

2 tl

Vanill- või vanilliinsuhkur

                                          

0.25 tl

Sool

                                          

2 dl

Vahukoor

                                          

Lase brändil koos tükeldatud puuviljadega väikeses kastrulis nõrgal kuumusel soojaks minna ja jäta 15 minutiks seisma. Sega peenestatud munakollased ja kohupiim näiteks saumikseriga ühtlaseks. Vahusta pehme või ja suhkur. Lisa kohupiim, hapukoor, sool, vanillsuhkur. Vahusta koor ja sega koos rosinate ja ülejäänud brändiga segusse. Kata vorm marliga, tõsta segu vormi, aseta peale raskus ja lase seista vähemalt ööpäev.